Сряда, 22.01.2020, 15:19
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Frederic Colin - Les Libyens en Egypte (XVe siècle a.C.-IIe siècle p.C.)
15.05.2012, 19:33
 
 
  Поредната египтоложка дисертация, този път от Белгия. Първата част на тезата е социолингвистическо изследване на либийските емигранти в Делтата от племената машуаш и ребу, заселили се там по време на Новото царство. Основа за сравнение са антропонимите, етнонимите и топонимите откривани паралелно в древноегипетските документи и в различните надписи от далеч по-късната антична епоха (либийски, картагенски, латинско-пунически и гръцки. Според автора те доказват предположението, че познатите ни от египетските паметници народи са преки предшественици на народа, определян по времето на Римската империя като либийци. Най-малкото речниковите съответствия изместват писменото засвидетелстване на либийския език с поне хилядолетие назад във времето. Фредерик Колин нарича тази архаична форма "старолибийски".
 Съставен е речник на либийските лични имена, срещани в  Древен Египет, като в него са включени биографични елементи: данни за личностите, които ги носят и тяхната следа в историята.  Резюмирани са ролята и значението на тези заселници в историята на Древен Египет, включително върхът на тяхното влияние - XXII (Таниска: 943-720 г. пр. н.е.) династия на фараоните с либийско потекло, най-известен сред които е Шешонк I (943-922 г. пр. н.е.).
  Но с този период либийската кръвна и културна линия в страната не приключва. Нейните следи могат да бъдат открити много по-късно както в Тива, така и в оазиса на Амон (Сива) - чак до II в. от н.е.
 
 
 
  На френски език, от Archives Ouvertes, формат PDF, файловете не са архивирани. Сваляне с десен бутон и Save as...
 
 
Added by: Admin | | Tags: Шешонк, Тива, XXII династия, Либийска династия, Танис, оазис на Амон, Трети преходен период, Либийска Анархия, Древен Египет, Сива
Views: 1152 | Placed till: 15.06.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]