Неделя, 26.01.2020, 09:45
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Garry J. Shaw - Royal Authority in Egypt's Eighteenth Dynasty
21.11.2016, 08:43

Дисертация, посветена на властовите възможности и авторитет на фараона в епохата на Новото царство - XVIII династия (ок. 1550-1292 г. пр. н.е.).

- Назначаване на висшите чиновници от фараона: везир, "царски син на Куш" (престолонаследник), надзорниците на житницата и съкровищницата, главните инденданти, наместникът на Синай и вицекралят на Куш, първожрецът на Амон в Тива, предводителят на меджаите и началникът на "полицията", главният писар, началникът на строителните работи и др. Наследственост и меритокрация при заемането на постовете. Утвърждаване в длъжност на чиновниците от страна на фараона - изисквания и процедура. Практика на откупуване на длъжности.

- "Царската повеля" (декрет) на фараона като средство и метод на управление: случаи в които се прибягва до нея, задължителна сила, санкции за неизпълнение. Прибягване до божествения авторитет на предписанията - фараонът като божество и напътстван от божествата. Консултативни функции на царския съвет.

- Фараонът като военачалник: кампаниите на Аменхотеп I, Тутмос I, Тутмос II, Тутмос III, Аменхотеп II. Командване на войските лично или чрез пълномощници.

 

Garry J. Shaw - Royal Authority in Egypt's Eighteenth Dynasty, Liverpool, University of Liverpool, 2008  

- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: древноегипетска администрация, джати, XVIII династия, Ново царство, Древен Египет, меджаи, фараони, куш, древноегипетско военно дело, Амон
Views: 842 | Placed till: 21.12.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]