Неделя, 25.10.2020, 22:04
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Giacomo Cavillier - Gli Shardana nell’Egitto Ramesside
17.07.2013, 09:37

 
 
  Студия на италиански език за ролята и мястото на "шардана", един от морските народи, в политическата история на Древен Египет през епохата на Рамесидите. Както и другите морски народи нахлули в Делтата на Нил от управлението на Мернептах (1212-1202 г. пр. н.е.) до това на Рамзес III (1185-1153 г. пр. н.е.), шардана са с не напълно изяснен етнически произход. Предполага се, че са индоевропейци и идват от Мала Азия, където градът Сарди запазва техния етноним още дълго след това и са част от Великото преселение на народите от Средиземноморието през Античността в края на Бронзовата епоха. След като в съюз с други народи (еквеш,шекелеш, пелесет,мешуеш,дженен, чекер, тереш, уашеш) изтриват от лицето на земята могъщата Хетска империя, заедно с либийските племена се опитват да унищожат Египет. Отблъснати и разгромени на два пъти, те са принудени да се оттеглят. Част от тях остава в страната като наемници и елитна гвардия на фараоните, друга отсяда на о-в Сардиния като му дава името си.
 
   Giacomo Cavillier - Gli Shardana nell’Egitto Ramesside, Oxford, Archaeopress, 2005 -  на италиански език, от Academia.edu , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Academia.edu изисква създаване на акаунт (needs registration/може да се влезе и директно чрез профил във Facebook). Свалянето става с ляв бутон (left bottom) и след това от бутона Download през страницата на предоставящия сървър.
 
 
 
Added by: Admin | | Tags: шекелеш, Рамзес III, морски народи, Древен Египет, пелесет, шардана, Мернептах, еквеш, фараони, Рамесиди
Views: 1079 | Placed till: 17.08.2013 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]