Събота, 18.01.2020, 19:59
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Joyce A. Tyldesley - Cleopatra: Last Queen of Egypt
08.12.2011, 23:44
 

  

 
 Клеопатра VII Филопатор/ Κλεοπάτρα Φιλοπάτωρ  (69-30 г. пр. н.е.) като последната владетелка на независим Египет,  макар и по кръв чужденка от династията на македонците Птолемеи (305-30 г. пр. н.е.) остава в историята като въплътеният образ на тази земя: загадъчна и примамлива, властна и изтънчена. Сякаш тридесетте столетия история на земята край Нил са и дали своята сила и великолепие, за да придобие тя макар и временно оня чар, който е опитомявал поколения завоеватели, за да ги превърне във верни слуги...   Единствената жена, родила син на Юлий Цезар, но и съумяла да омае и наследника му на Изток Марк Антоний, богиня по рождение и маниери, безскрупулен политик, но и с чисто женска емоционалност  Клеопатра дори и днес е обкръжена с ореола на завладяваща легенда. 
  Авторката Джойс Тайлдъслий е старши преподавател по египтология в Манчестърския университет и се ползва с репутацията на един от най-добрите модерни популяризатори на древноегипетската култура, един от първите лектори, водещи дистанционни бакалавърски курсове по интернет и един от основателите на интердисциплинарното направление биомедицинска египтология.
  
     Joyce A. Tyldesley - Cleopatra: Last Queen of Egypt, London, Profile Books, 2008 - на английски език, от Book Finder формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон и после през бутона Download.
  
Added by: Admin | | Tags: Птолемеи, Древен Египет, Клеопатра
Views: 871 | Placed till: 23.12.2018 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]