Сряда, 14.04.2021, 22:49
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Ronald J. Leprohon - The reign of Amenemhat III
05.10.2016, 08:52

Детайлно проучване за царуването на Аменемхет III (ок. 1860-1814 г. пр. н.е.), един от най-забележителните фараони в XII династия на Средното царство. Управлението му е разглеждано единодушно като "златен век" не само заради изключителната стабилност в династичното правоприемство- двадесет години е съуправител на баща си Сенусерт III (ок. 1878-1839 г. пр. н.е.), има и съвместен период като владетел със сина си Аменемхет IV (ок. 1815-1806 г. пр. н.е.). Преди всичко при него е изоставена имперската политика за организиране на скъпо струващи и кръвопролитни походи в съседните страни, както и издигането на разточителни монументи, прославящи единствено персоната на фараона. Огромните ресурси на държавната машина за пръв път са впрегнати в работа изключително по повдигане благосъстоянието на Египет и жизнения стандарт на поданиците.  Макар и по обичая на предците си той да издига две пирамиди - в Дахшур ("Черната пирамида") и Хавара, със заупокоен храм към последната, както и малък но изключително изящен храм в Мединет Мади (Фаюм) посветен на богинята на жътвата Рененутет, основните и изключителни по мащабите си строителни начинания са с изцяло стопанско предназначение. Изграден е "Великият канал" (Мер-Уер) с дължина 16 км. и ширина 1,5 км, който свързва района на оазиса Фаюм с Нил. Профилът на леглото на канала е така оформен, че да позволява утаяването на наносите и последващото им използване като плодородна почва. Издигната е дигата Ха Уар и е създаден може би първият язовир в древността- Ми Ур, известен впоследствие като "езерото Мерида" с обем 13 милиона кубични метра. В резултат цялата област, която преди това е блато е отводнена и се превръща в житницата на Египет дори до времето на Птолемеите. Разработени са множество мини в пограничния с Нубия айон като тази за аметист във Вади ел Худи и златните мини във Вади Хамамат. Изпратена е морска експедиция до Пунт. Развитието на инженерното дело води до разцвет на свързаните с него науки, като например математиката - математическият папирус Ринд е съставен по времето на този владетел.

 

  Ronald J. Leprohon - The reign of Amenemhat III, Toronto, University of Toronto, 1980- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

 

Added by: Admin | | Tags: Фаюм, Дахшур, Сенусерт III, Хавара, XII династия, Аменемхет IV, фараони, Древен Египет, Средно царство, Аменемхет III
Views: 1117 | Placed till: 05.11.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]