Събота, 18.01.2020, 20:25
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Политическа история

Walter M. Ellis - Ptolemy of Egypt
23.06.2012, 17:40

 
  
 

  Модерна историческа биография на човека, който макар и чужденец връща Древен Египет в ролята на велика сила на Средиземноморието. Съратникът на Александър македонски Птолемей I Сотер (303-285 г. пр. н.е.) наистина се превръща в Спасителят на страната край Нил, поемайки управлението с таланта на даровит аристократ, опита на безкрайните походи на своя македонски повелител и безомпромисната прагматичност и предпазливост на победител вмеждуособните борби на Диадохите. 

  Авторът ни води по стъпките на този забележителен държавник от родната Македония; войната с империята на Ахеменидите в сянката на Александър; завоюването на Египет и Персия; експедициите в Индия; Птолемей като историк; войните за наследството на Александър Велики; дейността на Птолемей като сатрап на Египет и въвеждането на култа към Серапис, призван да помири гърци и египтяни и да ги претопи в единна нация; почитта към Изида; външната еспанзия в Палестина и Сирия; придобиването на тялото на Александър; Войната с Пердика (?-321/320 г. пр. н.е.) и мирният договор от Трипарадисос на сирийсата река Оронт (321 г. пр. н.е.); смъртта на Антипатър (397-319 г. пр. н.е.) и войната с Антигон Монофтал (382-301 г. пр. н.е.) ; женитбата за Береника; дейността на Птолемей като фараон: икономически реформи, Александрийският музей и Александрийската библиотека; конфликтът с Деметрий Полиоркет (337-283 г. пр. н.е.); семейство и семейни проблеми; Птолемей като бог и неговият завет; елинизъм, империализъм, расизъм и космополитизъм като феномени на епохата.
 
    Walter M. Ellis - Ptolemy of Egypt, London- New York, Routledge, 1994 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.
 
Added by: Admin | | Tags: Антипатър, Серапис, Береника, Александър Велики, Древен Египет, Антигон, Пердика, Трипарадисос, Птолемей I Сотер, Изида
Views: 916 | Placed till: 23.07.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]