Неделя, 25.10.2020, 22:42
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Clement Salaman - Asclepius
11.01.2015, 11:25

"Асклепий" или Λόγος Tέλειος (Съвършено слово) е датиращ от II-III в. неоплатонически трактат с гръко-египетски произход във формата на поучителна беседа в която безименен наставник разговаря с учениците си Асклепий, Тат и Хамон. Тематиката е смесена, енциклопедична и засяга митологична йерархия и структура, космология, човешка природа, хронология и пророчески прогнози са бъдещето на света.

Представлява част от  Corpus Hermeticum (Свитъците на бог Хермес/ египетският Тот) и заради това може основателно да се предположи, че въпреки елинистическата интерпретация, най-малкото ядрото на изложените концепции представлява мистерийна философия на жреците от Древен Египет и може да бъде проследено назад до времената на фараоните. В частност можем да проследим еволюцията, чрез която по пътя на синкретичното отъждествяване наследеният от древността "народен" политеизъм се превръща във философски монотеизъм.

Влиянието на херметизма чрез тези съчинения върху по-късната западна култура е огромно. Не само първоначалното християнство заимства от него наготово редица структурни идеи и термини. Впоследствие тези съчинения въздействат на творчеството на Августин от Ипон, византиския историк и философ Михаил Псел, ренесансовите автори Пико де ла Мирандола, Марсилио Фичино и Джордано Бруно, от тях се интересува дори Исак Нютон. Определящото в немалка степен философските търсения на XVIII и XIX в. движение на масоните също търси там източник на вдъхновение.

Настоящото издание включва модерен превод, снабден с актуални коменатри и препратки към други призведения от същия цикъл.

 Clement Salaman (transl.) - Asclepius: The Perfect Discourse of Hermes Trismegistus, London-New York-New Delhi-Sidney, Bloomsbury, 2013- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.

 

Added by: Admin | | Tags: херметизъм, Древен Египет, християнство, неоплатонизъм, Тот, фараони
Views: 929 | Placed till: 11.02.2015 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]