Сряда, 22.01.2020, 16:24
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Colleen Manassa - The Late Egyptian Underworld
21.03.2012, 19:16

  

  Поредната монография на известната египтоложка от Департамента по близкоизточни езици и цивилизации на Yale University - Колийн Манаса. Този път във фокуса на изследването са представите за задгробния свят и отразаващите ги писмени паметници от  Късния период (664-323 г. пр. н.е.) на Древен Египет - и по-точно епохата на Нектанебидите (380-343 г. пр. н.е.) , наречена на името на първия и последния фараон от ХХХ Себенитска династия: Нектанеб I (380-362 г. пр. н.е.) и Нектанеб II (360-343 г. пр. н.е.). Тя е предмет на особен интерес именно като последната чисто египетска династия, чиито владетели водят произхода си от коренното население на страната. С нея и постепенно започва залезът на хилядолетната египетска култура като автономно и специфично, незасегнато от синкретизма на последващите епохи явление.

Предмет на интерес за авторката са различните саркофази от периода (групирани в четири типа), както и видовете писмени паметници, обслужващи съвкупността от институционализирани идеи и ритуали, посветени на заупокойния култ ("хему ка").
 Настоящото издание не включва илюстрациите в  оригиналния том.


  Colleen Manassa - The Late Egyptian Underworld: Sarcophagi and Related Texts from the Nectanebid Period, Wiesbaden, Harrassowitz Verlag, 2007 - на английски език, от Academia.edu, формат PDF, файлът не е архивиран. Отваряне на линка с ляв бутон. Внимание! Academia.edu изисква регистрация или влизане с акаунта от Facebook за даунлоуд.


Added by: Admin | | Tags: заупокоен култ, Древен Египет, Късен период, Нектанеб II, Нектанеб I, XXX династия
Views: 1205 | Placed till: 21.04.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]