Понеделник, 27.01.2020, 17:38
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Е.Г. Толмачева - Копты. Египет без фараонов
07.01.2012, 22:30
 

   

 
  Научно-популярен очерк за историята и културата на коптите - потомци на древните египтяни. Съхранили своя език, изключително близък до говорения в долината на Нил по времето на фараоните, коптите изиграват изключително важна роля в идейното консолидиране на две от големите религиозни учения на античността: християнството и гностицизма, като вплитат в тях богатото наследство на египетската религия и философия. Коптите предават на християнската религия древните учения за триадата, логоса, богочовека, чудотворното раждане, богинята майка, възкресението, очистителните ритуали, като дори успяват да го накарат да приеме главата на чакала-Анубис и да почита обединителя на двете земи- воина Менес. 
 Но с тях са свъразни и едни от най-мрачните страници от нейната история: най-грубите прояви на религиозна нетърпимост: унищожаване на собственото си безцено културно-историческо наследство с последователен фанатизъм; наследствен патриархат със собствена гввардия за терор над инакомислещите; подпалването на Александрийската библиотека; убийството на жената-философ Ипатия; сепаратистични атентати, размирици далеч извън територията на Египет - чак до Ефес в Мала Азия...
 
   Е.Г. Толмачева - Копты. Египет без фараонов, Санкт Петербург, Алетейа, 2003 - на руски език, от Book Finder формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download.
 
Added by: Admin | | Tags: анубис, Древен Египет, Александрийска библиотека, християнство, копти, Менес, гностицизъм
Views: 710 | Placed till: 24.12.2018 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]