Сряда, 22.01.2020, 16:42
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Emily Teeter - Religion and Ritual in Ancient Egypt
26.10.2014, 09:24

Системен задълбочен анализ на съвкупността от религиозни представи и ритуали в древноегипетската религия.

- Жреците: Видове жреци и техните функции. Жриците. Как се става жрец. Култовата чистота на жреците. Организация и възнаграждение на жреците.

- В храма - светът на боговете: Грижи и хранене на боговете. Ежедневни жертвоприношения. Жертвоприношенията в култа на фараона. Познание за храмовия ритуал. Какво е станало с култовите статуи?

- Празници: Празниците на Озирис. Празникът на Долината. Празникът на Аменхотеп I. 

- Общуване с боговете: Места за молитви. Вън от храма. Жертвени дарове. Култови статуи. Статуи на предците. Медитация и транс като метод на общуване с боговете. Самообричане на боговете.

- В присъствието на боговете или как боговете общували с хората: Контролиран контакт.Неконтролиран контакт. Търсене на помощ от боговете.

- Смърт и погребални ритуали: Египетското отношение към смъртта. Изграждане на гробницата.  Снабдяване на мъртвите с необходимото. Приготвяне на мумията. Погребението.

- Общуване с мъртвите: Духовете. Писма до мъртвите. Сънища и кошмари.

- Магии за любов и смърт: Дефиниция за магията в Древен Египет. Кои са били магьосниците? Свидетелства за магически практики. Заклинания за защита, изцеление, привличане и убийство.

- Периодът на Амарна - практически аспекти на монотеизма: Природата на Атон и възходът на единия бог. Конструиране на новата теология. Концепция за отвъдния живот в периода Амарна. Навлизане на новата теология в обществото. Какво е могла да предложи религията на Амарна на народа?

 Emily Teeter - Religion and Ritual in Ancient Egypt, Cambridge-New York, Cambridge University Press, 2011- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton., после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.

 

Added by: Admin | | Tags: Аменхотеп I, Древен Египет, Амарна, древноегипетска религия, Озирис, мумии
Views: 1334 | Placed till: 26.11.2014 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]