Неделя, 25.10.2020, 22:15
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Iamblichus - On the Mysteries of the Egyptians, Chaldeans, and Assyrians
04.05.2012, 14:52
  
  "За мистериите на египтяните" е едно от интересните произведения на късния неоплатонизъм и едновременно с това един от последните коментари на свидетел, имал възможността да се запознае с наследството на древноегипетската религия от финалния етап в нейното развитие "от първа ръка" - преди тя да бъде окончателно заличена от започващото да доминира християнство. Този "блестящ залез" е белязан и преобразуван едновременно от разпространението на абстрактната философска мисъл и алегорическото преосмисляне на мита като опит за помирение между интелектуалното израстване на обществото и образите на миналото, възприемани все повече като детска приказка.
  Произведението е конструирано като "отговор от учителя Абамон на писмото на Порфирий (233-309: едно от големите имена в неоплатонизма) до прорицателя Анебо (Небамон?) с разрешение на изложените там затруднения". То е разделено на десет книги, в които авторът последователно защитава доктрината на теургията (съвкупност от магически действия и култови практики) с която както питагорейските философи, така и жреците на древноизточните религии от периода на късната античност  се надяват да достигнат обожествяване и безсмъртие, от нападките на конкурентни учения. 
  Всъщност произведението е с обхват много по-широк от египетския хоризонт. То засяга също така и мистериите на Месопотамия и Сирия. Авторството му е спорно, но преобладаващият брой съвременни учени го приписват на неопитагорееца от сирийски произход Ямвлих (Я-милку : "той е цар" на арамейски; 245-325).  
Настоящият английски превод е на Томас Тейлър.
 
   Iamblichus - On the Mysteries of the Egyptians, Chaldeans, and Assyrians, London, Bertram Dobell - Reevesand Turner,1895- на английски език, от The Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.Свалянето става с десен бутон (downloading by right button) и Save as...
 

 

Added by: Admin | | Tags: религия на Древен Египет, тайнства, теургия, мистерии, Порфирий, неоплатонизъм, Ямвлих
Views: 971 | Placed till: 04.06.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]