Понеделник, 27.01.2020, 18:30
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

James K. Hoffmeier - Akhenaten & the origins of monotheism
30.04.2015, 09:58

Новоизлязла монография за живота и делото на Аменхотеп IV / Ехнатон (1353-1334 г. пр. н.е.) - една от най-забележителните фигури на трона на фараоните. Наречен справедливо "първият индивидуалист в историята" той успява макар и движейки се срещу течението на традицията и историческата обстановка да даде със своя творчески патос живот на епохата Амарна - уникален период в идеологията, изкуството и администрацията на Древен Египет. Макар и кратък, той се оказва не само плодотворен, но и изключително значим от гледна точка на историята на религиите. Революцията на Ехнатон в областта на идеологията предава на Древния Близък Изток концепцията за монотеизма, предшестваща с осем века последващите експерименти на палестинските евреи в тази насока.

Настоящата книга повдига редица провокативни тези именно около едно предполагаемо пряко заимстване на монотеизма на Ехнатон от древните евреи:

- Предлага оригинална интерпретация на противоречивата фигура на Ехнатон;

- Обосновава заключението, че Ехнатон е първият монотеист в историята;

- Демонстрира как монотеистичната концепция на Ехнатон изпреварва далеч въс времето аналогичната "традиция на Моисей" у евреите;

Макар като евангелистки професор авторът да плаща известен данък на идейната си предубеденост, например противно на цялостния контекст от доказателства упорито да отстоява хипотетично отсъствие на всякаква връзка между египетския и еврейския монотеизъм и независимо формулиране на двете концепции, неговата работа е полезна систематизация на наличния фактологически материал и ценна илюстрация на еволюцията на човешката мисъл в областта на религията и митологията.

- Когато слънцето управляваше Египет.

- Далечните граници - слънце и небе в едно.

- Зората на периода Амарна.

- Царството на Атон - храмовете на Атон в Карнак.

- Откриване на Атон и основаване на Ахетатон.

- Самотният Атон.

- Монотеизъм ли е религията на Атон?

- Химнът на Атон - монотеистичен манифест.

- Проникване на религията на Атон в Египет и Библията?

  James K. Hoffmeier - Akhenaten & the origins of monotheism, New York, Oxford University Press, 2015- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.

  James K. Hoffmeier - Akhenaten & the origins of monotheism, New York, Oxford University Press, 2015- на английски език, от 4Shared , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! 4Shared изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук). Свалянето става с ляв бутон (left bottom) и след това от бутона Download през страницата на предоставящия сървър./ 4Shared needs a registration (entering with Facebook account is possible) to download be possible.

  James K. Hoffmeier - Akhenaten & the origins of monotheism, New York, Oxford University Press, 2015-- на английски език, от Book Finder формат PDF, файлът не е архивиран.Сваляне с ляв бутон/left buton и после през бутона Download.

 

Added by: Admin | | Tags: фараони, монотеизъм, библия, Древен Египет, Ехнатон, Аменхотеп IV
Views: 1021 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]