Сряда, 14.04.2021, 23:03
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Jan Assmann - Egypt, Israel, and the Rise of Monotheism
05.12.2015, 11:29

Една от класическите монографии в модерното сравнително религиознание - изключителен анализ на немския египтолог Ян Асман. В тази книга се проследява генезисът на идеята за монотеизма в политеистичната среда на традиционната древноегипетска религия, нейната еволюция през хенотеизъм (почитание на едно от божествата в рамките на персонален култ при признаване на останалите) до избистрянето в чисто единобожие. Посочени са пътищата и начините на инфилтрация на тези концепции в обществото на Древен Израел по пътя на културните заемки и отразяването им в Библията и оттам в средиземноморската, европейска и ислямска цивилизации. Генезисът на идеята за изключителността на собственото божество и произлизащата имплицитно по естествен начин от нея идея за религиозната нетърпимост и религиозното насилие, благославяни в името на "правата вяра" като отличителна черта на тези култури на помага да разберем по-добре и актуалния остър цивилизационен конфликт на който сме свидетели в момента. Не като случаен инцидент, а като проява на хронично, перманентно присъстващо и исторически утвърдено противостояние.

- Да разберем политеизма: Триизмерната структура на божествения свят;

- Сет иконоборецът: Политеизмът и езикът на насилието;

- Боговете са едно: Еволюционен и инклузивен монотеизъм;

- Осово време и разделяне на държавата от религията: Монотеизмът като осово движение;

- Пет стъпки към канонизацията: Традиция, писание и произход на еврейската Библия;

- Няма друг бог освен нашия бог: Ексклузивният монотеизъм и езикът на насилието;

  Jan Assmann - Of God and Gods: Egypt, Israel, and the Rise of Monotheism, Madison (WI), The University of Wisconsin Press, 2008 - на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

  Jan Assmann - Of God and Gods: Egypt, Israel, and the Rise of Monotheism, Madison (WI), The University of Wisconsin Press, 2008 - на английски език, от 4Shared , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! 4Shared изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук). Свалянето става с ляв бутон (left button) и след това от бутона Download през страницата на предоставящия сървър./ 4Shared needs a registration (entering with Facebook account is possible) to download be possible.

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, древноегипетска религия, хенотеизъм, библия, Древен Израел, монотеизъм, древноеврейска религия
Views: 1275 | Placed till: 05.01.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]