Сряда, 29.01.2020, 06:30
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

John L. Gee - The Requirements of Ritual Purity in Ancient Egypt
10.11.2016, 08:51

Дисертация от Университета Йейл, анализираща изискванията за ритуална чистота в религията на Древен Египет. Разгледани са различни първоизточници, в т.ч. "отрицателната изповед" от 125 гл. на Книгата на мъртвите, различни указания към свещенослужителите и т. н. Изискванията са структурирани в разнообразни категории: към обикновените хора, към жреците в ежедневни култови действия и при инициация (ритуали основно в елинизираната и интернационализирана форма на египетската религия през гръко-римския период), изискванията за чистота в гробниците, разглеждани като свещени чисти места и връзката между ритуална чистота и морални изисквания. Посочени са формите и начините за ритуално пречистване: окъпвания в ритуални басейни, умивания, опръскване с "осветена вода", обличане на бели дрехи. Всички тези елементи в една или друга степен впоследствие са възприети и развилите се по-късно световни религии, в т.ч. и християнството.

John L. Gee - The Requirements of Ritual Purity in Ancient Egypt, New Haven (CU), Yale University, 1998  

- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Египет, древноегипетска религия, елинизъм, древноегипетско жречество, Книга на мъртвите
Views: 846 | Placed till: 10.12.2016 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]