Сряда, 29.01.2020, 18:52
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Michel Gitton - L'épouse du dieu, Ahmes Néfertary
11.05.2012, 10:18

 
  
 
 
  Яхмос Нефертари (1562-1495 г. пр. н.е.) - дъщеря на Секененре Tао II (1560-1558 г. пр. н.е.), съпруга на основателя на XVIII  династия Яхмос I (1550-1525 г. пр. н.е.) и майка на Аменхотеп I (1526-1506 г. пр. н.е.) е една от най-влиятелните и значими жени в историята на Древен Египет. Нейното влияние в страната е толкова значително, че столетия по-късно тя е почитана като божество в Тива заедно със сина си. Бурната и съдбоносна епоха на отвоюване на страната от нашествениците хиксоси създава уникални условия за разгръщане на нейния талант. Баща и загива в битка с азиатските пришълци, но съпругът и съумява да обедини страната и да и върне миналото величие. Нейният син създава фундамента на една световна империя.
 
Монографията засяга следните теми:
 
- Съвременни на царицата свидетелства (етимология на името, свидетелства от първите години на царуването, бракът с Яхмос,  свидетелства  от края на управлението на Яхмос и от управлението на Аменхотеп I, постройки в Тива на Аменхотеп и Яхмос Нефертари,  свидетелства  от времето на Тутмос I, саркофагът и мумията на Яхмос Нефертари, недатирани археологически и писмени свидетелства: скарабеи, ритуални предмети и пр.)
- Свидетелства свързани със заупоойния култ ъм Яхмос Нефертари(изследване чрез аналитична и синтетична методология).
 
   Michel Gitton - L'épouse du dieu, Ahmes Néfertary: documents sur sa vie et son culte posthume, Paris, Annales littéraires de l'Université de Besançon, 1975 - на френски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.
 
 
Added by: Admin | | Tags: Аменхотеп I, Амон, Тутмос I, божествена съпруга, Яхмос Нефертари, Секененре Тао, Тива, Древен Египет, древноегипетска религия, Яхмос
Views: 942 | Placed till: 11.06.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]