Събота, 18.01.2020, 19:31
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Michel Gitton - Les divines épouses de la 18e dynastie
11.05.2012, 09:53

 
  
 

 

  Изследване на френския египтолог Мишел Гитон върху титлата, ролята в култа и политиката и социалното значение на върховната жрица на Амон в Тива - "божествената съпруга" при управлението на XVIII  династия (ок. 1550-1292 г. пр. н.е.) на Новото царство. 

 

  Титлата "божествена съпруга" (Hmt nTr) може да се проследят назад до Имеретебеш по времето на Средното царство (2025-1700 г. пр. н.е.), считана за първа в тази редица от овластени с изключителни привилегии жени. Върховната жрица Амон, наричана още "божествена обожателка на Амон" (dwAt-nTr n imn) не само има централна роля в религиозните церемонии и се сичта за споделяща ложето на могъщия бог на Тива с целия произтичащ от това пиетет. Тя е начело на многобройно и процъфтяващо ведомство от жреци и цивилни управители, което стопанисва неговите земи, подарени от фараона на храмовете му. То представлява една от най-значителните икономически и следователно политически сили през времето на Новото царство. Оттам и ролята на "божествената съпруга" в ръководството на цялата страна съвсем не е символична.
  Голямата концентрация на власт в ръцете на заемащата поста определя и обичая това да бъде една от дъщерите на фараона, често ставаща впоследствие и съпруга на неговия приемник. Значението на върховната жрица нараства изключително при знаменитата  царица на страната от епохата на "реконкистата" против хиксосите: Яхмос Нефертари (1562-1495 г. пр. н.е.) - дъщеря на Секененре Tао II (1560-1558 г. пр. н.е.), съпруга на основателя на XVIII  династия Яхмос I (1550-1525 г. пр. н.е.) и майка на Аменхотеп I (1526-1506 г. пр. н.е.). Нейното влияние в страната е толкова значително, че столетия по-късно тя е почитана като божество в Тива заедно със сина си. Впоследствие с нея се кичат жената-фараон Хатшепсут (1479/1473-1458/1457 г. пр. н.е.), която обосновава претенциите си върху трона именно с положението си на съпруга на бога, нейната дъщеря Неферуре, съпругата на велиия завоевател Тутмос III (1479-1425 г. пр. н.е.) Хатшепсут-Меретре и дъщеря му Меритамон. По време на Амарнския период (XIV в . пр. н.е.) титлата се намира в упадък, за да се възроди отново в пълния си блясък при реставрацията в епохата на Рамесидите (XIII-XI  в. пр. н.е.) и да достигне пика на славата и влиянието си при XXV Кушитска династия (760-656 г. пр. н.е.).
 Монографията е построена по обясними причини ооло три основни момента:
 
 - Титлата (роля и функции) преди Яхмос Нефертари.
 - Титлата при Яхмос Нефертари.
 - Титлата след Яхмос Нефертари.
 -  "Божествената обожателка на Амон" като глава на стопанска и религиозна институция.
 
   Michel Gitton - Les divines épouses de la 18e dynastie, Paris, Annales littéraires de l'Université de Besançon, 1984 - на френски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow button.
 
 
Added by: Admin | | Tags: Амон, Хатшепсут, божествена съпруга, Яхмос Нефертари, Неферуре, Тива, Древен Египет, древноегипетска религия, Меритамон, XVIII династия
Views: 1106 | Placed till: 11.06.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
0
1 amr nour  
thanks

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]