Сряда, 29.01.2020, 08:35
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Милица Э. Матье - Избранные труды по мифологии и идеологии Древнего Египта
26.07.2014, 12:58

Милица Едвиновна Матье (1899-1966) е руски египтолог от английски произход, завеждащ египтологическата колекция на Държавния Ермитаж в Ленинград. Учи и работи в изключително трудни времена, но успява да остави ценен принос в руската египтологическа школа.

- Формулата "m-mk" ("в твоето име") като идея на религиозния синкретизъм за отъждествяване на божествата и преодоляване на политеизма към монотеистично направление в древноегипетската религия.

- Заупокойният ритуал според Текствое от пирамидите;

- Проблеми при изучаването на Текстовете от пирамидите;

- Проблеми при изучаването на Книгата на мъртвите;

- Ритуалът хеб-сед и обновяване силата на фараона;

- Древноегипетският обред на отваряне на учите и устата;

Древноегипетската митология:

- Сказания за сътворението на света;

- Сказания за Слънцето (Ра-Атум-Хепри);

- Озирис;

- Древноегипетската религиозна драма и нейното политическо значение;

- Певоди на митове: Сътворението на света (хелиополска, мемфиска и хераклеополска теология); Създаването на Луната, небето и звездите, изтреблението на хората; Химни към Нил, Ра и драконът Апоп; Плачът на Изида и Нефтида над тялото на Озирис; Изида и седемте скорпиона; Раждането на Хор, Изида и младенецът Хор се крият в блатата на Делтата; Борбата на Хор и Сет, възкресението на Озирис; Хор Бехдетски, крилатото Слънце; Хор и черната свиня; 

 Милица Э. Матье - Избранные труды по мифологии и идеологии Древнего Египта, Москва, Восточная Литература, 1996- на руски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.

Added by: Admin | | Tags: сет, хор, Озирис, Древен Египет, древноегипетска религия, древноегипетска митология, Текстове от пирамидите, Изида, хеб сед, Книга на мъртвите
Views: 802 | Placed till: 26.08.2014 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]