Сряда, 29.01.2020, 18:51
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Религия и философия

Pedro Miguel dos Reis Filipe - Deuses em festa: os grandes festivais religiosos do Império Novo
18.07.2015, 11:15

Магистърска дисертация от Лисабонския Университет. Посветена е на големите религиозни празници на Новото Царство: най-пищната проява на древноегипетската религия. На основата на култа към Амон в Тива и Карнак , както и на Тиванската Троица: Амон, съпругата му Мут и сина им Хонсу са разгледани най-почитаните древноегипетски празници, съпроводени с процесии съпровождащи статуята на бога, която е изнасяна от храма и показвана на вярващите при едно пътуване по суша и вода - в свещената ладия:

- Празникът Опет: Празник на възкресението на бога (Амон) и фараона като богочовек, по време на който се извършва и ре-коронация на монарха за възраждане на неговите мистични сили и управленски способности. Празнува се през втория месец на сезона през който е разливът на Нил (ахет).

- Прекрасният празник на Долината (heb nefer en inet): Основа на празника е почитането на мъртвите (по същество това е древноегипетската Задушница), но с особено веселие, игри и песни. Празнува се презноволунието на втория месец от летния сезон (шему).

- Празниците Хояк: празници на смъртта и възкресението на Озирис, чествани в различно време, най-големият през четвъртия месец на сезона на разлива.

  Pedro Miguel dos Reis Filipe - Deuses em festa: os grandes festivais religiosos do Império Novo, Lisboa, Universidade de Lisboa, 2012 - на португалски език, от Universidade de Lisboa, формат PDF, файлът не е архивиран.Свалянето става с десен бутон (right button) и Save as...

 

Added by: Admin | | Tags: Мут, Озирис, Хонсу, древноегипетски календар, Ново царство, древноегипетска религия, Амон, Древен Египет, Тива, Опет
Views: 774 | Placed till: 18.08.2015 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]