Неделя, 13.06.2021, 10:47
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И АФРИКА » Техника и технологии

Joseph Davidovits - The Pyramids. An enigma solved
29.06.2014, 12:45

Поредният псевдонаучен опус, подменящ науката със семеен бизнес. Френският професор по строително материалознание Жозеф Давидовиц издига в края на 80те години на миналия век ексцентричната си теория че най-величественият паметник на Старото царство в Древен Египет - пирамидите в Гиза са изградени от .......бетон.   Според него изрязването и транспортирането на огромните каменни блокове не е било по силите на архаичните строители и всъщност единствената възможност за реализация на толкова мащабни проекти са композитните материали.

Доказателства за теорията си той "открива" не само в комплекса на самите пирамиди ( на Хуфу, хафра и Менкаура) но и в статуята на Джехути-хотеп, стелата от Тура, релефите от пирамидата на фараона Унас и гробницата на велможата Рехмире, както и храмът на Хатшепсут в Деир ел Бахри и строежите на Аменхотеп IV (Ехнатон) от по-късни епохи.

Технологичната основа на тези разтвори (които според автора имитират не само варовици но и гранити, базалти и други твърди породи?!) е медна руда, сода каустик, натриев силикат, тюркоаз (?!), алуминиеви окиси, арсеник, боракс... Откритието той приписва на известния като "древноегипетския Леонардо" везир на фараона Джосер - Имхотеп.

  Joseph Davidovits, Frédéric Davidovits - The Pyramids. An enigma solved, Saint-Quentin, Éditions J. Davidovits, 2001- на английски език, от Google Docs,формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър, после през бутона стрелка надолу/after by down arrow buton.

 

Added by: Admin | | Tags: хафра, Унас, Рехмире, фараони, Древен Египет, Гиза, менкаура, Старо царство, Хуфу, пирамиди
Views: 979 | Placed till: 29.07.2014 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]