Неделя, 25.10.2020, 22:40
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗТОК- ОБЩИ ВЪПРОСИ » Общи изследвания

М. Римшнейдер - От Олимпии до Ниневии во времена Гомера
19.01.2012, 19:42
   

  Популярният очерк на Маргарете Римшнайдер разкрива пред нас пъстрата картина на мозайката от държави и народи, покриваща Близкия Изток и Анатолия в началото на железния век.  Залезът на Хетската империя, възходът на Асирия, финикийската морска експанзия, нашествието на "морските народи", борбата на Египет за оцеляване и запазване на азиатските владения, съдбата на Урарту, Киликия, Фригия, Сирия са съществената част от факторите, формирали това, което днес познаваме като "гръцка" цивилизация. Пътешествието, по което ни повежда авторът води до прозрение колкото неочаквано, толкова и логично - елинските култура, религия, икономика са само и единствено заемки, макар и талантливо развити и допълнени, от древните цивилизации на Изтока, спрямо които гърците се явяват само надарени ученици.
 Сред засегнатите теми са политическата обстановка и история, търговия и корабоплаване, военно дело, урбанизация и архитектура, бит и ежедневие на населението, спорт и забавления, религия и митология, литература и изкуство.

   М. Римшнайдер - От Олимпии до Ниневии во времена Гомера, Москва, Наука, 1977 - на руски език, от Студенческое научное общество, формат PDF, файлът не е архивиран.

Added by: Admin | | Tags: морски народи, Урарту, Асирия, Киликия, Фригия, Древен Египет, Хетска империя, Древен Близък Изток, анатолия
Views: 807 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]