Неделя, 18.08.2019, 17:03
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗТОК- ОБЩИ ВЪПРОСИ » Религия и философия

Iconoclasm and Text Destruction in the Ancient Near East and Beyond
12.04.2015, 10:49

Сборник материали за практиката на ритуално унищожаване на изображения (иконоклазъм) и текстови паметници в Древния Близък Изток. Ритуалното унищожение като политически инструмент.

- Унищожаване на текстове и изображения съгласно източниците от Шумер. Статуята на Гудеа от Лагаш - иконоклазъм или "зъбите на времето"? Унищожаване на текстове в Акад.

- Унищожаването на статуи и възкръсването на боговете. Газа и Екрон като примери на религиозната политика на Асирия в Западните територии. Символично унищожаване по време на победен триумфален ритуал - какво се случва с Васалния договор на Асархадон и защо?

- Али-талиму: какво може да се научи от ритуалното унищожение на изображения? Познание, рационализация и разочарование в Ниневия.

- Иконоклазъм и унищожение на текстове в еврейската Библия и Древния Изток - какво лошо може да се случи на един "идол"?

- Епизоди на иконоклазъм  в Древен Египет през периода на Новото царство. Убийството на изображение като убийство на същността - ритуалното унищожаване според представите в Древен Египет.

- Иконоклазъм в Хетската империя.

- Отричане и унищожение на религиозни и политически символи през гръко-римската античност. Иконоклазмът и иконофобията във Византия и на Запад през Средните векове.

- Иконоклазъм и Реформация. Иконоклазмът в модерната европейска философия - Ницше, Уилям Блейк, Пусен.

  Natalie Naomi May (ed.) - Iconoclasm and Text Destruction in the Ancient Near East and Beyond, Chicago, The Oriental Institute of the University of Chicago, 2012- на английски език, от The Chicago Oriental Institute, формат PDF, файлът не е архивиран.Свалянето става с десен бутон (right bottom) и Save as...

 

Added by: Admin | | Tags: Древен Изток, древноегипетска магия, Гудеа, Екрон, Акад, Лагаш, Древен Египет, древноегипетска религия, Ново царство, Шумер
Views: 605 | Placed till: 12.05.2015 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]