Сряда, 29.01.2020, 07:50
Main » Ad Board » ДРЕВЕН КИТАЙ » Литература

Шан Ян - Книга правителя области Шан
07.11.2011, 15:01

  

  Шан Ян ( Управителят на областта Шан) е прозвище, с което става известен Вей Ян  (390-338 г. пр. н.е.)- може би най- известният държавник на династията Цин (778–207 г. пр. н.е.) от Епохата на воюващите царства (Чжънгуо Шидай - 475-221 г. пр. н.е.). По произход от семейство обеднели аристократи от царството Вей (475–221 г. пр. н.е.), през 361 г. пр. н.е. той напуска родината и постъпва на служба при владетеля на Цин Сяо-гун (361—338 г. пр. н.е.). На новата служба той бързо преуспява, а това, което обезсмъртява името му е неговата теория за държавното управление и правото, известна като легизъм. Именно изведените от него принципи правят така, че династията Цин в крайна сметка да обедини Китай завинаги, а той се превръща в учителят на китайската бюрокрация редом с Конфуций. 
  Проведените от него реформи ограничават размирната родова аристокрация в страната, усилват положението на селските общини, създават условия за икономически просперитет чрез създаването на института на поземлената частна собственост. Краят на живота му е недотам славен- при възкачването на престола на Хуйвен-ван (338-325 г. пр. н.е.) е обвинен може би основателно в измяна и след кратка съпротива начело на събрана от него наемна армия е заловен и екзекутиран. Неговото идейно и административно наследство обаче продължава да живее и да се развива.
 Сред изведените от него основни положения са меритокрацията (заемане на държавните длъжности от най-способните независимо от произхода), силната царска власт, зърнените държавни запаси, професионалните чиновници в строга йерархия, привличането на гастарбайтери с привилегии за усвояването на пустеещите земи и други напредничави за времето си институти.

  Шан Ян - Книга правителя области Шан, Москва, Ладомир, 1993 - на руски език, от Depositfiles, формат Djwu, файлът е в RAR архив.  

  
Added by: Admin | | Tags: династия Цин, меритокрация, легизъм, царство Вей, Епоха на воюващите царства, Шан Ян
Views: 693 | Placed till: 07.12.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]