Неделя, 19.01.2020, 22:57
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

Kautilya's Arthashastra
21.10.2011, 23:02

  

  Каутиля (наричан още Чанакия или Вишнугупта Шарма) от Таксила (370–283 г. пр. н. е.) е държавен деец на царството Магадха и наставник на неговия монарх Чандрагупта Маурия (340–293 г. пр. н. е.). Именно неговите идеи и дейност стоят в основата на държавната машина, която създава Маурийската империя (322-185 г. пр. н. е.). 
 Практичният, обективистки подход на Каутиля към държавното управление го прави основоположник едновременно на политическите и икономически науки. В своята визия той съчетава по изящен начин суровия прагматизъм на Макиавели с идеалистичния копнеж към съюз между управлението и добродетелта у Марк Аврелий. 
 Неговият труд Артхашастра (Изкуството на управлението) е истинска енциклопедия по администрация, дипломация, военно дело, юриспруденция, финанси и стопанско планиране. Основен неин акцент е изграждането на идеалния образ на едновременно решителния и мъдър владетел - раджариши.
  Написаният от Каутиля трактат е обогатяван с добавки през периода до II в., за да стане класическо четиво за владетели и управници до XII в., когато е изгубен. Заслугата за повторното отриване на Артхашастра е на Рудрапатнам Шамашастри (1868–1944) , библиотекар на Института за източни изследвания в Майсур, който открива през 1905 препис от него в древен манускрипт върху палмови листа. Негова е и заслугата за разчитането, редактирането и подготовката му за издаване, както и за първия превод на произведението на английски език. 

 Класическото издание на Артхашастра на английски език, в превод на Рудрапатнам Шамашастри:

   Kautilya's Arthashastra, Bangalore, Government Press, 1915. - на английски език, от Mediafire, формат PDF, файлът не е архивиран.

Added by: Admin | | Tags: Таксила, Каутиля, Магадха, Артхашастра, Маурийска империя, Чандрагупта Маурия, Чанакия
Views: 827 | Placed till: 21.11.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]