Четвъртък, 26.05.2022, 16:51
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

Артур Бэшем - Цивилизация Древней Индии
03.11.2011, 17:13

  

  Произведението на френския автор Артур Бешем е едно увлекателно изложение в популярен стил върху историята и културата на древноиндийската цивилизация. Великолепно е представена Древна Индия в епохата на енеолита, халколита и бронза (прединдоевропейската градска култура на Мохенджо Даро и Харапа). Описано е арийското нашествие, ведическата култура, епическият период, появата на Александър Македонски и ролята на елинизма за разчупеане на културната изолация, империята на династията Маурия и нейните наследници до времето на династията Гупта. Важно място е отделено на политическата теория, политическия живот и държавното устройство. Подробно са разгледани функциите на отделните институции.  Направена е внимателна дисекция на древноиндийското общество: от кастата до отделното семейство и индивид в тяхната цялостна мрежа от взаимоотношения. Не е отмината и икономиката като основа на социалния живот. Изследвана е древноиндийската религия във всичките и форми, проследено е историческото развитие на хиндуизма, джайнизма, будизма и различните философски школи. Има специални раздели, посветени на науката и технологиите, литературата, изкуството.

  Артур Бэшем - Цивилизация Древней Индии, Екатеринбург, У-Фактория, 2007 - на руски език, от Depositfiles, формат Djwu, файлът е в RAR архив.

Added by: Admin | | Tags: джайнизъм, ведическа култура, Маурия, будизъм, хиндуизъм, Древна Индия, Гупта, Харапа, Мохенджо Даро, арийското нашествие
Views: 950 | Placed till: 03.12.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]