Понеделник, 20.01.2020, 14:19
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

Б. Г. Тилак - Арктическая родина в Ведах
22.10.2011, 12:53

  

  Бал Гангадхар Тилак (1856 — 1920) е индийски политически деец и лидер на националноосвободителното движение "сварадж" (собствена власт). Освен с обществената си активност Тилак е автор и на редица научни изследвания на Ведите (които той познава отлично, тъй като принадлежи към кастата на брахманите). Най- известен става със своята Арктическа хипотеза (1903): за разположението на прародината на индоевропейците в далечните северни райони на Евразия. Аргументи за нея авторът черпи от различни наблюдения върху природата във Ведите и други древни индийски текстове, които биха могли да бъдат извършени само в околополярните области. 
  Понастоящем, макар и извънредно популярна, теорията се счита за неакадемична, а доводите в нея- за резултат от изопачено тълкуване.
  Въпреки това идеите на Тилак все още не са получили надлежно и последователно опровержение. Поради това произведението му представлява интерес като една интригуваща алтернативна визия за най- древната история на индоарийските племена.  Бал Гангадхар Тилак - Арктическая родина в Ведах, Москва, Фаир Пресс, 2001 - на руски език, от Depositfiles, формат PDF, файлът е в RAR архив.

Added by: Admin | | Tags: индоевропейска прародина, Веди, тилак, Арктическа хипотеза
Views: 571 | Placed till: 22.11.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]