Четвъртък, 26.05.2022, 17:20
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

Les inscriptions de Piyadasi
03.11.2011, 18:28

  

  Ашока Маурия (273-232 г. пр. н.е.), известен още като Вардхамана (Великият), Пиядаси (Благочестивият) или Деванампия (Богоугодният) , но и като Чандашока (Жестокият Ашока) е най- могъщият монарх на Древна Индия. При него империята, стъпила на основата на царството Магадха се простира от  пограничните райони на Иран и Средна Азия на Запад до Бирма на Изток, от Хималаите на Север до тамилските райони и Цейлон на Юг. Държавата му се разпростира  на площ от пет милиона кв. км. и има население петдесет милиона (една трета от световното). 
  Известен е като пацифист и покровител на будиза, но при него се поставя и началото на тенденциите, довели до катастрофалния разпад на държавата.
  Най- автентичен поглед върху неговото царуване дават останалите от него епиграфски паметници, разпръснати из цялата територия на субконтинента. Това са и пространни наскални едикти, и надписи върху колони и в пещерни жилищни комплекси. От една страна те са изпълнени с типичния за пропагандните материали високопарен патос, но зад тази завеса можем да надникнем във вътрешния свят на един от най- могъщите хора на планетата, да разберем какво го е вълнувало, над какво е размишлявал и как това се е отразило на предвожданите от него народи.

  Едно от първите и изключително добри академични издания на надписите на Ашока е френското на Емил Сенар (26.03.1847 - 21.02.1928) от края на по- миналия век. Прецизния превод и обстойният коментар на един от най-ерудираните индолози на всички времена го превръщат  в първоизточник без аналог за индийската история.
  Изданието е в два тома, като първият включва четиринайсетте големи наскални едикта, а вторият - двата т. нар. едикти от Калинга и обширни коментари. Не са включеми колонните едикти на Ашока. Изданието включва оригиналните текстове на магадхи пракрит, записани на брахми.

Les inscriptions de Piyadasi, tome I, Les quatorze édits, Paris, Imprimerie Nationale, 1881 - на магадхи пракрит (записан на брахми) и френски език, от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.

Les inscriptions de Piyadasi, tome II, L.édits détachés. L'auteur et la langue des édits, Paris, Imprimerie Nationale, 1886 - на магадхи пракрит (записан на брахми) и френски език, от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.

Added by: Admin | | Tags: Древна Индия, едикти на Ашока, Магадха, будизъм, Ашока, Маурия
Views: 903 | Placed till: 03.12.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]