Четвъртък, 26.05.2022, 17:19
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

Сарвепалли Радхакришнан - Индийская философия
22.10.2011, 11:25

  

  "Индийската философия" на Сарвепали Радхакришнан, излязла за първи път през 1923 е безусловно явление в съвременното изследване на философията в Древна Индия. Авторът е звездата от първа величина на новата индийска школа в сравнителните религиознание и философия: професор в Университета на Калкута (от 1921),  асоцииран професор по източни езици и етика в Оксфорд (1936–1952), посветен в рицарско звание за научни заслуги (1931), първи вицепрезидент (1952–1962) и втори президент (1962–1967) на Република Индия. В негова чест рожденият му ден (5 септември) се празнува там като Ден на учителя.
 С трудовете си С. Радхакришнан прокарва така необходимия мост на интелектуалното разбирателство между Изтока и Запада, разкривайки пред европейската академична мисъл дотогава непонятните за нея категории на Ориента в привични за нея форми. Към недостатъците на подхода му е и споделянето на академичната пристрастност от втората половина на XIX - първата половина на XX в. към спиритуалистичните тълкувания, в резултат на което например от известна пристрастност страда изложението му за древноиндийския материализъм (локаята, чарвака). 

 "Индийската философия" е капитален обобщаващ труд, който представя по ерудиран и увлекателен начин всички направления на мисълта в Индия от най- дълбока древност. В произведението са разгледани следните теми :

- Ведическият период.
-Философията на Упанишадите.
- Индийският материализъм (Локаята).
- Плуралистическият реализъм на джайнизма.
- Философията на индийския епос.
- Етическият идеализм на ранния будизъм.
- Теизмът на Бхагават Гита.
- Логическият реализм на Няя.
- Атомистичният плурализъм на Вайшешика.
- Системата Санкхя.
- Системата йога на Патанджали.
- Пурва миманса.
- Веданта сутра.
- Адвайта Веданта на Шанкара.
- Теизмът на Рамануджа.
- Шиваитски, шактистки и късен вишнуитски теизъм.

  Настоящото издание е репринт на изданието от 1956 под редакцията на известния индолог В.И. Калянов.

  Сарвепалли Радхакришнан - Индийская философия, том I и II , Москва, Миф, 1993 - на руски език, от Depositfiles, формат Djwu, файловете са в RAR архив.

Added by: Admin | | Tags: Бхагават Гита, Локаята, Упанишади, Древна Индия, Радхакришнан, Патанджали, Вайшешика, будизъм, джайнизъм, йога
Views: 1275 | Placed till: 22.11.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]