Понеделник, 27.01.2020, 18:39
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

The Ashtadhyayi of Panini
20.10.2011, 11:14

  
 
  Панини (ок. 560-480 г. пр. н. е.) е древноиндийски учен, коментатор и лингвист. Поставя началото на изуваването и систематизирането на санскрита, като в отделни аспекти теорията му изпреварва постановките на съвременното езикознание с повече от две хилядолетия и половина. В неговите трудове за първи път могат да се открият корените на такива основополагащи модерни категории като структурната лингвистика, генеративната граматика, семиотиката. 
 Животът на Панини преминава в северноиндийската държава Гандхара, на територията на днешните Източен Афганистан и Северозападен Пакистан (столица Таксила). Основното му съчинение е "Аштадхяи" (Осмокнижие) - първата нормативна граматика на санскрита, съдържаща 3959 правила или "сутри". Произведението се ползва с такъв авторитет сред последователите на индуизма, че се смята за написано по "божествено вдъхновение". 

 Пълният превод на "Аштадхяи" на Панини на английски език в осем тома е в превод, редакция и коментари на Сриса Чандра Васу Раи Бахадур. Включен е и санскритският тест на произведението. Коментарите са базирани основно на коментара Махабхашя от Патанджали (II в. пр. н.е.) върху труда на Панини.

Файловете са на английски език, от Wilbourhall.org, формат PDF, не са архивирани.

Added by: Admin | | Tags: индуизъм, санскрит, Панини, Гандхара, Патанджали, граматика на Панини, Таксила
Views: 675 | Placed till: 20.11.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]