Сряда, 29.01.2020, 20:48
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

The Kama sutra of Vatsyayana
21.10.2011, 18:16

  
  
  Кама Сутра в момента е може би най- известното заглавие в индийската литература, което по популярност за широката публика извън Индия изпреварва дори стълбове на нейната национална култура като Ведите, Махабхарата и Рамаяна. За съжаление споменаването му на-често предизвиква изопачени и дори вулгарни асоциации, които нямат нищо общо с непреходната стойност на произведението. 
 Трактатът е написан от Ватсяяна Маланага, най-вероятно през III-IV в. пр. н.е.- епохата на империята Гупта (320-550), като най-вероятно е използван корпус от източници, придобил завършен вид още във II в. пр. н. е. Впоследствие към нея е добавен коментарът на Яшодхара, който и днес често я придружава като част от оригиналните и европейски академични издания. Тя става основата за цяло научно и философско направление в индийската мисъл - Кама Шастра (изкуството на любовта).
 Кама Сутра е право се счита за първото научно съчинение по сексология, отново изпреварило европейската мисъл с повече от 1700 години (изследванията на Алфред Кинси в САЩ през първата половина на миналия век). Център на нейната концепция е сексуалността (кама) не просто като физически контакт, а като емоционално и естетическо преживяване, "божествено единение" с първостепенно значение за човешкото щастие. Състои се от седем книги, обхващащи 35 глави и 1250 параграфа. Отново противно на общоприетата представа, сексуалните пози (най-вече екстравагантни) са предмет на изследване само във втората от седемте части. В нея са описани подробно и видовете предварителни ласки, целувки, начини за достигане на оргазъм. Отделено е внимание и на т. нар "любовна тройка", както и на различни видове сексуални девиации.
 Всички останали са посветени на огромното разнообразие от аспекти в човешката психика и обществената култура, свързани със сексуалността: ухажване, брак, семеен живот, отношения между жената и мъжа в семейството, проституцията, способите за прелъстяване. Особена глава е отделена на различните, донякъде окултни практики свързани с придобиването на "чар" в очите на противоположния пол. 
 Именно комплексността прави Кама Сутра един от древните писмени паметници с непреходно значение. Книгата е и отличен исторически източник за свързаните със любовта, ухажването, секса, и семейството обичаи и практики в Древна Индия.          

 Издание на Кама Сутра от първата половина на миналия век, с превод и коментари от сър Ричард Бъртън с помощта на Индийското Общество за Кама Шастра:

  The Kama sutra of Vatsyayana, Benares-New York, Society of the Friends of India, 1883-1925 - на английски език, от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.

Added by: Admin | | Tags: сексът в Древна Индия, Кама Шастра, Древна Индия, Кама Сутра
Views: 736 | Placed till: 21.11.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]