Сряда, 29.01.2020, 19:21
Main » Ad Board » ДРЕВНА ИНДИЯ » Литература

The Ramayana of Valmiki
01.10.2011, 20:32


 

   Рамаяна (  Пътят на Рама или Пътешествието на Рама) наред с Махабхарата е един от двата велики епоса на Древна Индия. Значението на творбата за религията и културата на страната е огромно - не е случайно, че главният герой Рама е приет за едно от десетте въплъщения на Вишну. 
  Дори в глобалния свят, за които индийската цивилизация е не родна реалност, а далечна екзотика, образите на обичащите се Рама и Сита, верния Лакшман, маймуната- вълшебник Хануман, царя на мечките Джамбаван и зловещия ракшас Раван са известни и завладяващи : като увлекателна приказка за героизма, любовта, честта и дружбата.
  Предполага се,че за разлика от Махабхарата, в чиято основа стоят макар и художествено преосмислени, но действителни събития, Рамаяна е алегорична поема за разпространението на арийската култура през Южна Индия до о. Цейлон (Ланка). Поемата се състои от 24 000 стиха. Приписва се на мъдреца Валмики. За време на съставяне на  епоса се приема VIII  - VI в пр. н. е. 

  Пълното издание на Рамаяна на английски език в прозаичен превод под редакцията на Манматха Нат Дут включва следните томове:

  1. Книга първа: Балаканда (Книга за детството)
      Книга втора: Айодхяканда ( Книга за Айодхя)

  The Ramayana. Bala kandam. Ayodhya kandam, Calcutta, Manmatha Nat Dutt M. A., 1891 - от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.

  2. Книга трета: Араняканда (Книга за гората)
      Книга четвърта: Кишкиндхаканда ( Книга за Кишкиндха)
      Книга пета: Сундараканда ( Книга за Сундара или Прекрасна книга)

  The Ramayana. Aranya kandam. Kishkindha kandam. Sundara kandam, Calcutta, Manmatha Nat Dutt M. A., 1891 - от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.

  3.  Книга шеста: Юдхаканда ( Книга за войната)

  The Ramayana. Yuddha kandam, Calcutta, Manmatha Nat Dutt M. A., 1893 - от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.

  4. Книга седма: Утараканда ( Заключителна или Последна книга)

  Тhe Ramayana. Uttara kandam, Calcutta, Manmatha Nat Dutt M. A., 1894 - от Internet Archive, формат PDF, файлът не е архивиран.

Added by: Admin | | Tags: Сита, Раван, Хануман, рама, Валмики, Вишну, Джамбаван, Рамаяна, Лакшман, Ламка
Views: 690 | Placed till: 01.11.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]