Сряда, 29.01.2020, 08:03
Main » Ad Board » ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ » Литература

Andrew R. George - The Babylonian Gilgamesh Epic
01.01.2012, 13:14

   

   Изключително ценно издание на най- стария паметник в световната епическа литература - Епоса за Гилгамеш. Съчетал в себе си митология, дидактика, история, героични сказания и авантюрни разкази цикълът e истинска вселена от  образи и случки, в която за първи път човешкият ум си задава вечните въпроси за властта, дружбата, любовта, справедливостта и трагичното търсене на безсмъртие. Гилгамеш (шум. Билга-месу) е син на вледетеля на Кулаб и петият цар от Първата династия на Урук. С решителната си и интелигентна политика той издига града от васал на Киш до до положението на лидер в шумерската общност на градове-държави. Сред знаменателните му дела са и мащабни строителни работи по укрепленията на Урук, храма на Инана в Нипур и в Лагаш, както и поход за добиване на ценната кедрова дървесина от далечните планини в Ливан. Впоследствие епосът го надарява с   произход от богиня, превръща го в полубог или дори бог и му приписва свръхестествени способности и извършването на легендарни подвизи: 
- Двубоя и побратимяването с дивия човек Енкиду;
- Победата на Гилгамеш и Енкиду над чудовището Хумбаба, стаж на ливанската кедрова гора;
- Пътешествието до края на света и вълшебната страна Дилмун в търсене на безсмъртието, което той открива и нелепо изгубва;
- Срещата с духа на Енкиду и смирението пред неизбежната за всички смърт;
- В епоса за Гилгамеш за първи път е инкорпорирано и сказанието за потопа, залегнало дълбоко в юдаистката и християнска митология.

  Изданието на Андрю Джордж включва възпроизвеждане на всички достигнали до нас клинописни плочки с вавилонския епос на Гилгамеш, латинска транслитерация и превод. Добавените обширно въведение; анализ на шумерските източници и историческото развитие на сказанията; реалния Гилгамеш и процесът на израстването на образа му до герой и божество; останалите персонажи от произведението; тълкувания на повествованието превръщат изследването в истинско авторско произведение.

   Andrew R. George - The Babylonian Gilgamesh Epic: Introduction, Critical Edition and Cuneiform Texts Vol. 1, Oxford-New York, Oxford University Press, 2003 Andrew R. George - The Babylonian Gilgamesh Epic: Introduction, Critical Edition and Cuneiform Texts Vol. 2, Oxford-New York, Oxford University Press, 2003 - на вавилонски (халдейски) и асирийски език с клинопис и латинска транслитерация и на английски език, от Book Finder, формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър и след това клик на бутона Download PDF/ after by click on Download PDF bottom.

Added by: Admin | | Tags: Шумер, Древна Месопотамия, шумерска литература, вавилон, Гилгамеш, Потоп, вавилонска литература, епос за Гилгамеш
Views: 711 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]