Събота, 22.01.2022, 14:14
Main » Ad Board » ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ » Литература

JoAnn Scurlock - Magico-Medical Means of Treating Ghost-Induced Illnesses in Ancient Mesopotamia
23.02.2012, 13:42
  


   Монография от известната изследователка на медицината в Древна Месопотамия Джоан Сърлок. Изследването е посветено на конретен дял от медицинската теория и практика - лечението на т. нар. "обладавания от духове", в коеточ исло освен менталните и нервни разстройства и епилепсията са включвани понякога и чисто физиологически заболявания.
  Разгледани са:

- Симптомите на "обладаване от духове" и причиняваните от тях недъзи според вярванията на древните лечители ;
- Формата на медицинските предписания;
- Време, място и особености при провеждането на екзорцистките ритуали;
- Ролята на внушението и самовнушението ("плацебо ефект")  по отношение ефективността на процедурите, разпределение на ролите между лечител и пациент като активно взаимодействащи субекти;
- Медикаменти, използвани в ритуалите.

  Изданието включва и корпус от 350 вавилонски рецепти и медицински предписания посветени на "обладаването от духове" и тяхното "прогонване" в танслитерация и превод на автора.

   JoAnn Scurlock - Magico-Medical Means of Treating Ghost-Induced Illnesses in Ancient Mesopotamia, Leiden-Boston,Brill,2006 - на английски език (текстове на предписанията на халдейски език в латинска транслитерация и английски превод), от Scribd.com , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.

Added by: Admin | | Tags: вавилон, медицина в Древна Месопотамия
Views: 997 | Placed till: 23.03.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]