Сряда, 22.01.2020, 16:00
Main » Ad Board » ДРЕВНА МЕСОПОТАМИЯ » Литература

З.А. Рагозина - Исторiя Халдеи
17.09.2012, 21:05

  

  Изследване върху историята на Древна Вавилония (Халдея) от руската дореволюционна историчка Зинаида Рагозина (1835-1910). 

Въпреки множеството остарели концепции, изпадането в патетика и на моменти тенденциозното пристрастие към пробиблейски стереотипи книгата е на достатъчно високо научно ниво за времето на издаването си (края на XIX- началото на XX  в.). Стилът е увлекателен и образен - малко попретрупаният предшественик на научно-популярния.

Започвайки с увод за първия досег с Месопотамия през класическата Античност (Ксенофонт и Александър) и разкопките на Остин Хенри Лейърд и Джордж Смит авторката продължава с очерк за най-древната култура на страната. Религиозно-митологическото интермецо развиващо произволни умопостроения върху няколкото бегли упоменавания на Шумер в Библията се уравновесява с подробен анализ на древномесопотамската религия  и най-вече с издържаното изложение за политическата истроия на Двуречиеото: от шумерските градове- държави (на Ур Енгур, Гудеа) и Акадската имприя на Саргон Велики  до Първото Вавилонско царство на Хамурапи. 

-  на руски език, от Scribd.com, формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и директно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.Свалянето става с двоен клик на ляв бутон (left bottom) върху линка, отваряне страницата на книгата в Scribd.com и сваляне оттам чрез бутон-линка за Download.


Added by: Admin | | Tags: Саргон Велики, Остин Хенри Лейърд, Гудеа, Древна Месопотамия, Акад, Ур-енгур, Акадска империя, вавилон, Джордж Смит, Шумер
Views: 746 | Placed till: 17.10.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]