Сряда, 06.07.2022, 05:32
Main » Ad Board » ДРЕВНА СРЕДНА АЗИЯ » Литература

Лев Н. Гумилёв - История народа хунну
15.11.2011, 16:02


  

  Кои са хуните? За Европа от залеза на Римската империя това са кръвожадни диваци и варвари, подчинили континента със силата на своята жестокост. За изследващите в перспектива историята на Евразия ордите на Атила не са нищо повече от клонка върху могъщо и древно дърво на велик народ. Народ създал държава, която държи в мъртва хватка Китай в продължение на столетия, а походите му предизвикват Велико преселение на народите в Азия, което предшества общоизвестното по време и многократно го надминава по мащаб. 
  Руският учен Лев Николаевич Гумильов е признат като най-големия авторитет в изследването на степните общества, държави и цивилизации. Значителна част от творчеството му е посветено на феномена, известен на китайците като хунну (сюнну), а на запад като хуни.
  Настоящото издание в два тома включва всички негови разработки по тази тема - освен мащабните "История на народа хунну" и " Хуните в Китай. Три века война на Китай със степните народи" още и по- малко известната "Хуните в Азия и Европа" и ред други малки по обем изследвания по същия предмет. Добавени са статии и коментгари от други автори, отбелязващи най- новите достижения в хунологията.

    Лев Н. Гумилёв - История народа хунну, книга 1, Москва, Институт ДИ-ДИК, 1998 - на руски език, от Крымская электронная библиотека, формат DJWU, файлът не е архивиран.

  Лев Н. Гумилёв - История народа хунну, книга 2, Москва, Институт ДИ-ДИК, 1998 - на руски език, от Крымская электронная библиотека, формат DJWU, файлът не е архивиран.  Added by: Admin | | Tags: хунну, хуни, Гумильов, Древен Китай
Views: 1035 | Placed till: 15.12.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]