Tuesday, 30.05.2023, 22:34
Main » Ad Board » ДРЕВНА СРЕДНА АЗИЯ » Литература

Заур Гасанов - Царские скифы
22.11.2011, 19:56
  

  Невъзможно е да отделим факта, че работата на Заур Гасанов се появява на бял свят в нюйоркско издание от политическия контекст за ликвидиране на руското влияние в Кавказ и Средна Азия, вкл. чрез изменение на редица научни постановки и гледни точки в угода на местната патриотична кауза. При все това произведението ни най-малко не е лишено от научни достойнства въпреки твърде ексцентричната постановка, която защитава - че в степите на Евразия индоевропейските племена на скитите никога не са били измествани от тюркоезични групи, тъй като се касае за един и същ етнос. Основна цел на автора е да докаже тъждеството на тюркоезичните племена на огузите с т. нар. "царски скити" на Херодот - едновременно измествайки далеч назад във времето присъствието на тюрките в Предна азия и Източна Европа и приписвайки им древна и богата култура.Начинът по който той защитава теорията си безспорно му отделя място в редовете на талантливите "алтернативни историци", дори и хипотезите му да са погрешни. 
 В подкрепа на позицията си Гасанов привлича многобройни аргументи от областта на сравнителната лингвистика, митологията и епоса, археологията и античната историография. Дори и тълкуването им да е изопачено, самото им изброяване демонстрира богата обща култура и способност за изграждане на научна методология, които не могат да бъдат пренебрегнати. 

   Заур Гасанов - Царские скифы, New York, Liberty Publishing House, 2002 - на руски език, от Depositfiles, формат PDF, файлът е в RAR архив.


Added by: Admin | | Tags: скити, огузи, Тюрки, царски скити
Views: 1213 | Placed till: 22.12.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]