Петък, 29.03.2024, 04:21
Main » Articles » Новини

Предизвикателството на арабския кон

© Древен Изток: авторски материал.

     
Артефакти от цивилизацията Ал Макар : върхове на стрели, хромели, стъргалки, шила и вретена


  В официално съобщение на пресконференция в Джида вицепрезидентът  на Комисията по туризма и древностите на Саудитска Арабия Али ал Габан съобщи за откриването от местни археолози на неизвестна досега неолитна култура. Находките са от местността Ал Макар (Al Maqar),  която дава името на новата  цивилизация. 
  Засега общата равносметка са незначителен брой разпръснати артефакти, но има основателни очаквания количеството им да нарастне в най- близко бъдеще. Датировката с въглерод С 14 определя възрастта на културата Ал Макар около 7000 г. пр. н. е.
  Свързаната с нея  сензация е друга : предполага се, че тук за първи път е одомашнено едно от най- важните за стопанската и военна революция в Стария Свят животни - конят. Досегашният традиционен възглед е, че той е опитомен в степите на Централна Азия около 3500 г. пр. н.е. (културата Ботай в днешен Казахстан - археологическа експедиция на Университета в Екзетър  под ръководството на Алън Отрам). Новите находки обаче най- вероятно ще доведат до неговото преосмисляне и ще прибавят  и коня към богатата колекция от домашни животни на Древния Близък Изток. "Това откритие ще измени нашите знания за това как са били опитомени конете и за еволюцията на културите от ранния неолитен период. Цивилизацията ал Макар е много развита цивилизация от епохата на неолита. Местните разкопки отчетливо ни показват признаци за опитомяване на конете преди около 9000 години" заявява ал Габани. 
  Интересът на учените е предизвикан и от това, че археологическите известия от Саудитска Арабия по принцип са рядка екзотика. Причината е не на последно място и във възпрепятстването от страна на правителството за всякакви чуждестранни експедиции.  Съществува и забрана за фотографиране на предполагаеми обекти от въздуха. Малкото на брой разкопки се извършват само от местни специалисти и под строг административен контрол. Съгласно археолозите Дейвид Кенеди и Юрис Заринс интерактивната карта Google Earth  разпознава не по- малко от  1977 неизследвани изкуствени могили (араб. "тел") в Арабската пустиня. Немаловажна причина затова е съпротивата на местните религиозни власти, според които откриването на местни древни цивилизации ще подкопае вярата в Корана. Подобно на християнските фундаменталисти, и ислямските уахабити не могат да възприемат съществуването на археологически паметници по- стари от 6000 години. 

Източници: 







Category: Новини | Added by: Admin (30.09.2011)
Views: 1966 | Tags: Арабска пустиня находки, арабски кон, одомашняване, Саудитска Арабия древности, опитомяване | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]