Сряда, 29.01.2020, 06:15
Main » Articles » Статии

УРАРТУ - Изгубеното царство на Ван
По време на разкопките през 20 век в Анадолските планини на Мала Азия е била преоткрита отдавна забравена култура. Тази антична цивилизация – Урарту, която се е разполагала край езерото Ван е процъфтявала от 9 до 6 в пр.н.е. като се е разпростирала от езерото Урмия на изток до Северна Сирия на запад. На север Урарту е включвала басейна на река Аракс и в територията и е влизал и високият връх Арарат. Територията и е включвала части от Русия, Грузия и Армения. По време на тристата години на съществуването си империята Урарту е била известна като невероятна сила. П-късно обаче, Урарту е била покорена и е изчезнала от спомените на хората.
Земите на Урарту са били населявани от семитски племена - урарти които през втори век създават великата държава Урарту. Столицата на Урарту е била Ван. Първият цар на Урарту се е казвал Араму, а след него на трона се е възкачил Сардур I. Някои съседски племена са били силно повлияни от културата на уратрите като хорити и асирийци. По територията на днешна Армения и Грузия могат да бъдат намерени много паметници и надписи които са доказателство за славното минало на Урарту. Вероятно прадедите на древните арменци и грузинци да са били племена, родствени и близки на древните урарти. Езикът и културата на урартите оказват известно влияние върху съседните и по-късните народи, които населяват територията на Урарту. Асирийците заимствуват урартски думи. Наречията на арменците, които и до днес живеят край езерата Ван и Урмия, отчасти запазват следи от фонетичната система на урартския език.
Краят на имприята се поставя от Скитите, които постепенно отслабват силите на Урарту поради чести нападения от Асирийци, Скити и други племена. Въпреки това част от архитектирата на държавата е запазена до днес, а народите, които сега населяват територията на древна Урарту все още носят героичният дух на великите войни на Урарту.

Из allworldtreasures.com
Category: Статии | Added by: Bastet (17.09.2011)
Views: 1461 | Tags: Племена, ван, Урарту, скити, араму, асирийци, Сардур I, разкопки | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]