Понеделник, 15.04.2024, 21:20
Main » Files » Древна Персия

Династия на Ахеменидите
16.03.2012, 21:00

  © Древен Изток: авторски материал. С помощта на Кухулин .   

Тържеството на Дарий I изобразено върху големия скален надпис в Бехистун.
(Планината Бехистун близо до дн. Керманшах, едноименната провинция в Западен Иран).
Голямата ападана (зала за тържествени приеми) в двореца на Дарий I.
 Парса (Персеполис) в дн. провинция Фарс, 70 км. североизточно от Шираз.


  Династията на Ахеменидите (ок. 705-329 г. пр. н.е.) не само съумява да създаде първата глобална сила и мултинационална империя на Стария Свят и да я задържи в продължения на две столетия и половина. Тя обединява културите и обвързва народите, за да създаде единно цивилизационно пространство, едновременно внушително и уязвимо, което разширява хоризонта на обитателите на Древния Изток до непознати дотогава предели. Персийските "царе на царете" заповядват над териториите от Дунава и Македония до Етиопия и Арабия, от  Картаген до степите на Централна Азия и Индия.
  Тяхната власт противно на масовите представи не се крепи единствено на грубата сила и жестокостта - те са първите "просветени монарси" в историята, установили като основи на своята държава веротърпимостта, възможността за кариера на всички поданици, местното самоуправление на покорените народи и редица други прогресивни принципи, които поне в зенита на тяхната монархия ги правят предпочитани водачи не само от единоплеменниците им, но и от безбройните етноси, които ги признават за свои сюзерени.

  Приведеният тук списък на Ахеменидите не предлага оригинална или подробна информация и вероятно е под нивото на повечето справочни материали в енциклопедиите. Това, което го отличава от аналогичните разработки е представянето на имената на владетелите чрез автентичните писмености и езици, употребявани в империята. Именно този начин на презентиране би помогнал с помощта на въображението да осъзнаем по-дълбоко и пълно нейната космополитност.

  Имената са изписани на староперсийски клинопис, акадски (асировавилонски) клинопис, еламски клинопис, египетски йероглифи, арамейско азбучно писмо с транслитерация на кирилица съответно на териториите, владяни от дадения владетел. Представени са и на старогръцки, персийски (фарси) и иврит.

  Материалът е в PDF файл, който може да бъде четен онлайн или даунлоудван през  този линк.
Изображение на Ксеркс от двореца му в Персеполис.
Портата на Ксеркс в Персеполис (Тахт-е-Джамшид).ЛИТЕРАТУРА:

1.   The sculptures and inscription of Darius the Great on the Rock of Behistûn in Persia : a new collation of the Persian, Susian and Babylonian texts, London, The Trustees of the British Museum, 1907 
Гробницата на Кир Велики, основателя на Персийската империя в Пасаргади
(в дн. провинция Фарс, на 87 км. североизточно от Персеполис и на 130 км. от Шираз).
Гробницата на Дарий I Велики в Накше-Рустам
(на 6 км. северно от Персеполис, близо до дн. град Марвдашт, пров. Фарс).
Гробницата на Артаксеркс II Мнемон в Персеполис.

Общ изглед от мемориалния комплекс в Накше-Рустам.
Тук са гробниците на четирима Ахемениди: 
Дарий I, Ксеркс, Артаксеркс I Макрохейр и Дарий II Нот.


Category: Древна Персия | Added by: Admin | Tags: Теисп, Секудиан, Гаумата, Бардия, Ахемениди, Дарий II, Дарий I, Кир Велики, Ксеркс, Камбиз
Views: 3373 | Downloads: 0 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]