Tuesday, 28.05.2024, 13:31
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИРАН » Бит и ежедневие

С.А. Яценко - Костюм древней Евразии (ираноязычные народы)
25.11.2011, 11:49

    
  
  Предмет на монографията е крайно интересната и рядко разглеждана тема за облелото на древните индоевропейски народи, населявали Иран, Централна Азия и Западен Китай. Изследването третира не са мо практическите аспекти на облеклото, но и накитите, мотивите на шевиците и множество други спомагателни елементи: най- вече в техния културен и социално стратифициращ контекст.

 Обхванати са следните времеви и етно-географски ареали:

-  Ахеменидско-скитски период (VII-VI в. пр. н.е. — IV-III в. пр. н.е.): перси, европейски скити, пазирикската култура на Горен Алтай, хорезмийци.
- Партско-сарматски период (III в. пр. н.е.. — III-IV пр. н.е.): Иран на партите, сармати, ранни алани, късни скити, юечжи (кушани), индо-скити, согдийци, хотано-саки.
- Сасанидски период и ранно (доислямско) средновековие (III/IV — VII/VIII в): Иран на Сасанидите, Тохаристан и прилежащи райони.
- Механизъм на костюмните контакти и еволюция на древноиранския костюм.
- Символика на облеклото.
- Остатъци от облекло в погребалните комплекси.

  
  С.А. Яценко - Костюм древней Евразии (ираноязычные народы), Москва, Восточная литература, 2006 - на руски език, от Files Uz-Translations, формат PDF+JPG, файловете са в RAR архив. Внимание! Архивът е защитен с парола: turklib . Поради снемането на текстовия файл от HTML и разделянето му от илюстрациите номерацията на страниците най- вероятно не отговаря на тази в книжното издание.
  В архива са вложени и изследвания на автора, касаещи облеклото на древните тюрки. Това прави материалите изключително удобни за сравнително изучаване на общите елементи и различията. Това би заинтересувало занимаващите се с произхода на прабългарите в контекста на конфликта между "иранската" и "тюркската" теории.
Added by: Admin |
Views: 1621 | Placed till: 25.12.2011 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
1 Admin  
0
Поради кампания на щатските власти линкът към Filesonic престана да работи. Връзката е пренасочена към сървъра Files Uz-Translations, който е узбекски, така че се надявам да бъде достъпна постоянно.

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]