Понеделник, 15.04.2024, 22:01
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Финикия

Zellig S. Harris - Grammar of the Phoenician Language
06.09.2012, 15:56

  

  Финикийският език е един от най-значимите представители на семитските езици, част от колоритното ханаанско езиково семейство. Като разговорна реч се използва от II хил. пр. н.е. до около началото на новата ера. Най-важната му роля освен налагането на азбучната писменост (макар и вероятно заимствана от Египет през протоханаанското писмо) е това, че се превръща в средство за международно общуване не само в Източното Средиземноморие, но и далеч на Запад - чак до Испания и Северозападна Африка. Този успех е резултат от усилията на поколения предприемчиви търговци и смели мореплаватели, достигнали на север до бреговете на Британия, а на юг до нос Добра Надежда. Приемниците на финикийците по кръв и култура - Картаген заплашват да сломят дори самия Рим в зората на неговата експанзия.
  На финикийски език е създадена богата и колоритна литература, но за съжаление твърде малка част от нея е достигнала до нас - може би най-вече заради това, че финикийците никога не достигат политическо единство - те са твърде привързани към своите градове-царства (Тир, Сидон, Библос) за да жертват локалната независимост.
  Настоящата граматика на финикийския език претърпява седем издания като доказано полезно помагало при изучаването на тази култура.

   Zellig S. Harris - Grammar of the Phoenician Language, New Haven (CU), American Oriental Society, 1990 (rep.1936) - на английски език, от Book Finder, формат PDF, файлът не е архивиран. Сваляне с ляв бутон (left bottom) от страницата на предоставящия сървър...


Added by: Admin | | Tags: финикийска литература, финикийски език, Финикия, финикийци
Views: 942 | Placed till: 06.10.2012 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]