Tuesday, 28.05.2024, 11:52
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » История на Древен Израел

Michael F. Bird - Crossing over Sea and Land
22.12.2011, 13:40
 
 

  

 
  Монография, посветена на единствения период в историята на юдаизма, когато той е бил последователна прозелитична религия: гръко-римския период от времето на Втория храм, когато в рамките на единната империя активната и процъфтяваща еврейска диаспора хрвърля ръкавицата на предизвикателството към елинистическата култура, отстоявайки своята идентичност със средствата на религиозната традиция и философията. Именно активната пропаганда, съчетана с максимално приравняване на религиозната и етническа самоидентификация е факторът довел през I-II в. до до численост на евреите в рамите на Pax Romana  от порядъка на 8-10 милиона. 
  Анализирани са прозелитическите усилия, техники и писмени паметници от времето на Макавеите, в Кумран, равинистичната традиция и юдеохристиянството. Проследен е процесът на самозатваряне на юдаизма и прехвърляне на мисионерската традиция към ранното християнство.
 
   Michael F. Bird - Crossing over Sea and Land: Jewish Missionary Activity in the Second Temple Period, Peabody (Mass), Hendrickson Publishers, 2010  - на английски език, от MEGA, формат PDF. Сваляне с ляв бутон (downloading by left button) и после през бутона Download.
 
Added by: Admin | | Tags: юдаизъм, прозелитизъм, християнство, Втори храм, Макавеи, Кумран, равинистична традиция
Views: 1019 | Placed till: 29.11.2022 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]