Четвъртък, 11.08.2022, 04:52
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » История на Древен Израел

Руслан Хазарзар - Сын Человеческий
23.12.2011, 09:19
   

   Поредният (и първият научно издържан за постсъветското пространство) опит за историческа реконструкция на действителната биография на Исус. Въпреки, че авторът представя преди всичко набор от собствени предположения и на моменти почти художествени догадки, това е неизбежно за материята - именно обожанието на последователите прави практически невъзстановим реалния живот на основателя на християнството. 
  Несъмнено достойнство на монографията е отличната работа с първоизточници в оригинал - на иврит, арамейски, старогръцки, латински. Представена е мащабна картина на политическия, религиозен и ежедневен живот на еврейството в гръко-римска Палестина, анализирани са основните религиозно-политически партии, техните доктрини, интерпретативни похвати и взаимоотношения. Безспорно предимство на труда е,че той включва в кръга на източниците си Свитъците от  Мъртво море и набляга на паралелите между ранното християнство и сектантската общност от Кумран. 
  В изследването са влючени и очерци за развитието на сектата и доктрината след смъртта на Исус: юдеохристиянската община с наследствена власт, лидерските спорове между Яков и Шаул (Павел), дистанциране на християнството от неговите юдейски корени в резултат на паулинистките реформи.

   Руслан Хазарзар - Сын Человеческий, Волгоград, ПринТерра-Дизайн, 2004 - на руски език, от Depositfiles, формат Djvu, файлът e в RAR архив


Added by: Admin | | Tags: Кумран, християнство, Палестина, Свитъци от Мъртво море, юдаизъм, Исус
Views: 773 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]