Сряда, 28.09.2022, 20:31
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Aлександр Владимиров - Кумран и Христос
20.12.2011, 17:44
   

   Една от подчертано сензационистките хипотези за връзката между Кумран и Исус, основателя на християнството, която често се движи на ръба между научната методология и окултното и дори понякога прескача в него. Намесването от автора на характерни за ню ейдж движението и теософията въображаеми пътешествия в Египет и Хималаите за получаване на знания от тайнствени наставници (обилно гарнирани с цитати от теософски авторитети), както и радикалната идея, че Исус е живял век преди традиционно приетото време ( 4 г. пр. н.е. - 33 г. от н.е.) определено не създават на автора имидж на учен.
  Въпреки това положеният труд по систематизацията на паралелите между свитъците от Мъртво море и ранното християнство , както и наблягането на ред съществени разлики между  учението на Учителя по праведност и типичния юдаизъм превръщат книгата в интересен източник на идеи. Концепцията за влиянието на нееврейските близкоизточни религии (в частност зороастризма и синкретичните култове с дори будистки влияния на елинистичен Египет) е недотам изследвана, но крайно интересна и важна за разбирането на идеологията на есеите тема.

    Александр Владимиров - Кумран и Христос, Москва, Беловодье, 2002 - на руски език, от Depositfiles, формат PDF, файловете са в RAR архив.

Added by: Admin | | Tags: Кумран, будизъм, есеи, Свитъци от Мъртво море, християнство, зороастризъм, Учителят по праведност, Исус, юдаизъм
Views: 1014 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]