Четвъртък, 11.08.2022, 05:25
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Alex P. Jassen - Mediating the Divine
14.12.2011, 20:08


  

  Монографията е комплексно подробно изследване върху концепцията за пророчеството в идеологията на юдаизма в периода на Втория храм, като особен акцент е поставен върху Свитъците от Мъртво море като богат  и несъмнено автентичен източник на данни.
  Сред разгледаните теми са аспектите на пророка в представите на сектантската общност от Кумран (визионер, служител, "обезспокоен" от социалната действителност субект); пророците като носители на прогресивно откровение със законодателни правомощия; есхатологичните и месианистични представи; пророчествата като писмена категория подлежаща на интерпретация по установена методология; нравоучителни елементи в профетическите текстове и др.
 
   Alex P. Jassen - Mediating the Divine: Prophecy and Revelation in the Dead Sea Scrolls and Second Temple Judaism, Leiden-Boston, Brill, 2007 - на английски език, от Scribd.com , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и дирекктно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.

Added by: Admin | | Tags: есхатология, юдаизъм, Свитъците от Мъртво море, прoрoчество, Кумран, прпрпци
Views: 780 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]