Tuesday, 28.05.2024, 12:44
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Copper Scroll Studies
22.12.2011, 18:58
   

  Сборник от доклади, изнесени на междуанродния симпозиум за Медния свитък от Кумран, проведен през 1996 г.  в Манчестър и Шефилд и посветен на 40 годишнината от отварянето и разчитането на свитъка. 
  Медният свитък (3Q15) е може би най-странният измежду свитъците от Мъртво море. Намерен е в пещера 3 и пренесен в Манчестър, където са използвани високотехнологични способи за неговото отваряне без да бъде повреден и за разчитането му. То, както и преводът е дело на един от първите "бунтари" в официалния екип от изследователи, изучаващи свитъците - Джон Марко Алегро, станал известен като един от първите учени правещи преки паралели между сектантската общност и ранното християнство. 
  Медният свитъ представлява кодиран опис на несметни съкровища, скрити на различни места в Палестина и на тяхното разположение. Въз основа на езикови и палеографски данни е приет за един от най-късните паметници от Кумран. Мнозина автори сичтат, че това е инструкция къде са укрити съкровищата на Йерусалимския храм по време на войната с Рим. Други, между които авторитетните Жозеф Милик и Теодор Гастер смятат,че това е митичен списък, създаден с помощта на фантазията (против което свидетелства ценният материал, използван за свитъка).
  Сред темите в сборника са статии за отварянето, възстановяването, разчитането и съхраняването на Медния свитък; ролята на Хенри Райт Бейкър и Джон Алегро; техническата терминология и други лингвистични проучвания на Свитъка; различните противоречиви теории около неговото интерпретиране и паралелите между него и други текстове от Кумран.

   Copper Scroll Studies, London-New York, T&T Clark International, 2004 - на английски език, от Depositfiles, формат PDF, файлът e в RAR архив.

Added by: Admin | | Tags: Свитъци от Мъртво море, Йерусалимски храм, Кумран, Меден свитък
Views: 906 | Rating: 0.0/0
Total comments: 1
1 Admin  
0
Линкът към filesonic е недостъпен. Пренасочен е към Depositfiles.

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]