Четвъртък, 11.08.2022, 05:20
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Florentino García Martínez - Qumranica Minora
15.12.2011, 22:40

    

    Двутомник от събрани статии с неголям обем от един от най-изтъкнатите и активни кумранолози от "третото поколение" - Флорентино Гарсия Мартинес, професор от Университета в Грьонинген (Холандия). Освен автор на авторитетен превод на Свитъците от Мъртво море, той е един от познавачите на представите за Месията в идеологията на общността от Кумран и задълбочен анализатор на образа на Нечестивия първосвещеник (הכהן הרשע - ha-kōhēn hā-rāš'ā от Коментара на Авакум -1QpHab) . В рамките на този си научен интерес той формулира заедно с А.С. ван дер Вуде т. нар. Грьонингенска хипотеза: че това е множествен образ, включващ поредица от шестима "нечестиви първосвещеници" от Юда Макавей (167-160 г. пр. н.е.) до Александър Яней (103-76 г. пр. н.е.); без Аристобул I (104-103 г. пр. н.е.). 
  Първият том е тематично концентриран върху апокалиптичните настроения и есхатологични представи в сектантската общност, нейния генезис, както и върху историята на изследванията. Изложена и защитена е Грьонингенската хипотеза; поставен е провокативният въпрос не е ли кумранският апокалиптизъм майка на християнската теология и е анализирано наличето на ирански (зороастрийски) дуалистични влияния върху оформянето на учението.
   Темите във втория том не са така тематично обособени и са много по- разнообразни. Сред интригуващите материали са двамата Месии от текстовете (съвпадащи с някои положения от равинския юдаизъм); традицията около образа на Мелхиседек, запазена и в Новия завет на християнството; образът на "другия" в сектантската психология и идеята за "божия син".

     Florentino García Martínez - Qumranica Minora I. Qumran Origins and Apocalypticism, Leiden-Boston, Brill, 2007 - на английски език, от Scribd.com , формат PDF, файлът не е архивиран.   

    Florentino García Martínez - Qumranica Minora II. Thematic Studies on the Dead Sea Scrolls, Leiden-Boston, Brill, 2007 - на английски език, от Scribd.com , формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и дирекктно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.

Added by: Admin | | Tags: зороастризъм, християнство, Месия, Свитъци от Мъртво море, есхатологични очаквания, Кумран, Нечестивият първосвещеник, Грьонингенска хипотеза, юдаизъм
Views: 714 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]