Четвъртък, 11.08.2022, 04:58
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

И.Р. Тантлевский - Книги Еноха. Сефер Йецира. Книга создания
23.12.2011, 14:06

   

   Изключително полезно при изучаване на псевдоепиграфичната литература на юдаизма от времето на Втория храм изследване . Работата включва превод на фрагментите от Книгата на Енох, открити сред Свитъците от Мъртво море в Кумран - т. нар. Книга на гигантите на арамейски (1QEnGiants a, b). Нейното значение е обусловено не само от факта, че е свидетелство за съществуването на традиция, свързана с този персонаж в толкова ранен период, но и като свидетелство за влиянията на зороастризма върху учението на кумранската секта - неин аналог е иранската Книга на гигантите (Kawân), запазена в средноперсийска редакция. Включени са също фрагментите от Астрономическата Книга на Енох (4Q En astrb ar (= 4Q 209)) и еврейската " Книга на небесните дворци" (Сефер Ейхалот) - последното от продълженията на тази традиция от II-III  в.
  Вариантът представлява дигитализиран ръкопис на автора, а не на печатното издание, затова номерацията на страниците в него ако има такава не отговаря на действителната.

   И.Р. Тантлевский - Книги Еноха. Сефер Йецира. Книга создания, Москва-Йерусалим, Гешарим, 2002 - на руски език, от Библиотека Руслана Хазарзара, формат PDF, файлът e в RAR архив.

Added by: Admin | | Tags: Книга на гигантите, Кумран, псевдоепиграфи, Свитъци от Мъртво море, апокрифи, Книга на Енох
Views: 1937 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]