Четвъртък, 11.08.2022, 04:57
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Israel Knohl - The Messiah before Jesus
14.12.2011, 17:55

   

   Една безкрайно провокативна, но и едновременно с това научно издържана и прецизна в изследователската си методология книга. Израел Кнол се справя по забележителен начин със задачата да демонстрира как някои от месианските и есхатологични идеологеми на сектата от Хирбет Кумран всъщност са люлката на верски доктрини, считани повсеместно за оригинално християнски и нямащи аналог в юдаизма. С помощта на Свитъците от Мъртво море - Пещера No 4 са реконструирани прототипите на  оказва се разпространените сред евреите от I в. вярвания за страдащия и умъртвен Месия (химните 4QHа, 4Q491) и Месията като "син божи" (4Q246). Именно тези постановки са едно от многото "липсващи звена" в една демонстрирана убедително от есейските документи еволюция на възгледите, която извежда по естествен начин християнството от дисидентските течения в юдаизма на Втория храм.

    Israel Knohl - The Messiah before Jesus : the suffering servant of the Dead Sea scrolls, Berkeley-Los Angeles-London, University of California Press, 2000 - на английски език, от Scribd.com, формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и дирекктно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество.

   Алтернативен линк с опростен даунлоуд от Библиотека Руслана Хазарзара, формат Djvu, файлът не е архивиран. От този файл не може да се екстрактва текст с copy-paste!

Added by: Admin | | Tags: Кумран, християнство, Свитъците от Мъртво море, Месия, есхатология, юдаизъм
Views: 748 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]