Четвъртък, 11.08.2022, 04:10
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Майкл Бейджент, Ричард Ли - Свитки Мертвого моря
07.12.2011, 16:59

  
    

  Работата на популярния Майкъл Бейджънт (известен като вдъхновителят на Дан Браун) и Ричард Ли за Свитъците от Мъртво море е достатъчно провокативна за да бъде достатъчно уязвима за критика. Отъждествяването на "Учителя по праведност" с Яков, брата на Исус, "Човека на лъжата" (неговият антагонист от текстовете в Кумран) с протагониста на деюдеизацията в християнството апостол Павел и представянето на събитията в този район като разказ за борбата за надмощие между различните раннохристиянски фракции е достатъчно произволна интерпретация и най-малкото среща отпор в останалите, дори още по- добре аргументирани теории. 
  Много по-важна за интересуващите се от  проблематиката е първата част, в която детайлно и обосновано е описан процесът на изучаване на Свитъците; пречките, които титулярният екип (от тясно свързани с Ватикана учени) създава на независимите изследователи, непредизвиканото от никакви обективни причини безкрайно отлагане на публикациите - един съвременен пример за затрудненията, които причинява на съвременната наука нейният сблъсък с идеологията.
  Книгата е издадена и на български език под заглавие: Майкъл Бейджънт, Ричард Лий - Ръкописите от Мъртво море. Измамата, София, Издателство Абагар Холдинг, 1996.

   Майкл Бейджент, Ричард Ли - Свитки Мертвого моря, Москва, Эксмо, 2007. - на руски език, от Depositfiles, формат PDF, файлът е в RAR архив.


Added by: Admin | | Tags: Кумран, Човекът на лъжата, Яков, Свитъци от Мъртво море, Ватикана, Учителят по праведност, Исус
Views: 874 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]