Tuesday, 28.05.2024, 12:38
Main » Ad Board » ДРЕВЕН ИЗРАЕЛ, ХАНААН, ФИНИКИЯ, СИРИЯ » Кумранистика

Robert Eisenman - James the Brother of Jesus
14.12.2011, 12:18

    

   Една от най-провокативните книги от края на 90-те години на миналия век и част от вълната публикации, в крайна сметка катализирали публикуването на текстовете от Хирбет Кумран до успешен завършек след дълги десетилетия на летаргия. До голяма степен почиваща на спекулативни умозаключения, монографията на един от най-добрите познавачи на Свитъците от Мъртво море е достатъчно компетентно аргументирана, за да не бъде отхвърляна с лека ръка като сензационна мистификация.
  Дори и тезата, че общността на есеите е ранната юдеохристиянска църква, Учителят по праведност - Яков Праведния, брат на Исус- основателя на новата религия, Нечестивият първосвещеник - първосвещеникът Анан бен Анан, а Човекът на лъжата - апостол Павел, да е невярна и да почива върху неприемливо изопачаване на наличните данни, акцентът на Робърт Айзенман върху сходствата между кумранската и раннохристиянската идеология като термини и съдържание е достатъчно основание книгата да бъде задължителна за едно  пълноценно сравнително изследване на проблематиката.

  Robert Eisenman - James the Brother of Jesus, New York-London, Penguin Books, 1998 - на английски език, от Scribd.com, формат PDF, файлът не е архивиран. Внимание! Scribd.com изисква създаване на акаунт (може да се влезе и дирекктно чрез профил във Фейсбук) и ъплоудване на един или най-добре няколо лични файла за безплатен даунлоуд. След одобряването на файловете ползвателят може да сваля книги безплатно, без чакане и практически в неограничено количество. Номерацията на страниците не отговаря на тези в книжното издание.

Added by: Admin | | Tags: християнство, Човекът на лъжата, Кумран, Яков Праведния, Нечестивият първосвещеник, Свитъците от Мъртво море, Учителят по праведност, Исус, юдаизъм
Views: 1068 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]